جستجو در اينترنت
تا اينجا ديديم كه براي به دست آوردن اطلاعات از طريق اينترنت بايد آدرس سايتهاي حاوي اطلاعات مورد نظر را داشته باشيم. حال اگر راجع به موضوعي بخواهيم اطلاعات به دست آوريم كه در مورد آن سايتي را نمي شناسيم چه بايد بكنيم؟
براي حل اين مشکل كه گريبانگير اكثر استفاده كنندگان اينترنت است، سايتهايي به نام ”موتور جستجو“ به وجود آمده اند. اين سايتها به كاربران شبكه كمك مي كنند كه اطلاعات مورد نظر خود را در هر موضوع دلخواهي پيدا كنند. از وظايف ديگر اين نوع سايتها يافتن صفحات وب و سايتهاي جديد در اينترنت و فهرست كردن آنها است.
مهمترين موتورهاي جستجوي اينترنتي تا تاريخ نگارش اين صفحه به ترتيب عبارتند از :
1. Google.com 2. yahoo.com 3. msn.com
جستجو با استفاده از موتور جستجوي گوگل
موتورهاي جستجو در چندماهه اخير رشد چشمگيري داشته كه بيشتر آن مرهون رقابت چشمگير اين سايتها از جمله google ، microsoft و Yahoo! است و در نتيجه قابليتهاي بسيار جالبي به آنها اضافه شده است.
در حال حاضر محبوب ترين موتور جستجوي اينترنتي، google.com است كه در سال 1994 توسط دو دانشجو راه اندازي شد. اين موتور جستجوي محبوب به دهها زبان
زنده جهان و از جمله زبان فارسي جستجو را انجام مي دهد و از معدود موتورهاي جستجويي است كه صفحات اصلي و اطلاعات آن را مي توان به زبان فارسي مشاهده كرد.
براي استفاده از موتور جستجوي google كافي است به آدرس www.google.com برويد.
تنظيمات موتور جستجوي گوگل
پس از ظاهر شدن سايت google، اگر به زباني غير از فارسي بود روي لينك Language Tools يا معادل آن (در كنار كادر جستجو) كليك مي كنيم تا صفحه ابزارهاي زبان ظاهر شود و از آنجا عبارت persian را انتخاب مي كنيم تا زبان فارسي شود.
جستجو با استفاده از گوگل
براي جستجوي هر عبارتي كافيست آن را در كادر جستجو وارد نموده و سپس دكمه Enter را بزنيم. پس از چند لحظه نتايج روي صفحه ظاهر مي شود.
جستجوي پيشرفته گوگل
با كليك روي لينك ”جستجوي پيشرفته“ در كنار كادر جستجو، كادر مربوطه ظاهر مي شود كه با استفاده از آن مي توان نتايج جستجو را محدود ساخته و نتايج بهتري به دست آورد
براى وارد كردن يك پرس و جو در گوگل، فقط كافيست تا كلمات تشريحى خود را ورودى گوگل وارد كرده و بعد كليد \’enter\’ را بزنيد (يا برروى دكمه Search — جستجو كليك كنيد).
گوگل از پيچيده ترين تكنيكهاى هماهنگى-متون براى پيدا كردن صفحاتى كه مربوط به جستوى سما هستند استفاده ميكند. براى نمونه، وقتى گوگل صفحه اى را تجزيه و تحليل ميكند، گوگل به به صفحاتى كه به آن صفحه نيز لينك هستند نگاه ميكند تا ببيند كه شايد آن صفحات هم درخور با جستوى شما باشند. گوگل همچنين صفحاتى كه را كه موضوعى ارتباطى با موضوع جستجوى شما دارند را براى شما ترجيح ميدهد.
گوگل فقط صفحاتى را بر ميگردند كه اين صفحات شامل تمامموضوعات جستجوى شما ميباشد. در آنجا لازم نيست كه از \”and\” بين موضوعات خود استفاده كنيد. براى محدود كردن نتايج، بهتر است تا موضوعات خود را دقيقتر و بيشتر بنويسيد.
گوگل كلمات و كاراكترهاى متعارف را ناديده ميگيرد. گوگل همچنين كلماتى مانند \”http\” and \”.com,\” را به طور خودكار در نظر نميگيرد.، چون اين كلمات كلمات متعارفى هستند كه به ندرت نتايج را محدود ميكنند و فقط باعث كندى سرعت ميشوند.
از \”+\” براى قطع كلمات در جستجوى خود استفاده كنيد. مطمين شويد كه فاصله اى (space) را قبل از \”+\” بگذاريد. [شما همچنين ميتوانيد علامت \”+\” را در غبارات جستجوى خود استفاده كنيد.]
موضوعات جستجوى خود را در زمينه ببينيد
هر نتيجه جستجوى گوگل محتوى يك يا چند صفحه وب منتخب است، كه نشاندهنده آنست كه چطور موضوعات شما در زمينه استفاده شده اند.
براى فراهم سازى نتايج دقيق، گوگل از بند آوردن يا \”wildcard\” براى حمايت از جستجوهاى خود استفاده نميكند. براى مثال اگر شما \”googl\” را جستجو كنيد نتايج ئارايه شونده شامل \”googler\” يا \”googlin\” نميشوند.
تلفظ يا بزرگ نويسى اهميت دارد؟
جستجوهاى گوگل حساس به حالت نوشتن (case sensitive)آنها نيست. تمامى كلمات بعد از ورود به حروف كوچك تبديل ميشوند. براى مثال اگر وارد كنيد \”GOOGLE\” يا \”GoOgLe\” به عنوان \”google\” شناخته ميشود.
جستجو در حالت استاندارد (default) گوگل حساس به نوع تلفظ يا علامتهاى تفكيكى نيست. اگر مثلا شما [Muenchen] و [München] را جستجو كنيد، به شما يك نتيجه ارايه ميشود. اگر شما ميخواهيد بين دو كالت و كلمه تبعيض قايل شويد، از علامت + در قبل موضوع استفاده كنيد مانند [+Muenchen] در مقابل با [+München].