PPP روشي براي مقايسه ارزش ارزهاي كشورهاي مختلف با هم ارائه مي كند. به عبارت ديگر برابری قدرت خرید (PPP) را مي توان نوعی نرخ مبادله دانست که برابر با نسبت هزینههای دو سبد کالای یکسان در دو جامعه بر حسب ارزهای ملی آن دو كشور مي باشد.
همبرگر در خدمت اقتصاد!
یکی از معروفترین مواردی که اقتصاددانان با استفاده از آن برابری قدرت خرید را محاسبه کردند، همبرگر مک دونالد است زیرا این همبرگر در بسیاری از کشورهای جهان با کیفیت یکسان مصرف میشود. فرض کنیم که مصرفکننده این کالا در کشور آمریکا دو دلار و در کشور بریتانیا ۱٫۵ پوند بابت خرید همبرگر مک دونالد پول پرداخت کنند، نسبت ۱٫۵ پوند به دو دلار برابر ۰٫۷۵ خواهد بود. عدد ۰٫۷۵ در مقایسه با نرخ برابری ارز آمریکایی (دلار) و ارز انگلیسی (پوند) که ۰٫۶۲ است، بزرگتر است و این به مفهوم آن است که مک دونالد در بریتانیا گرانتر از مک دونالد آمریکایی است.
نسبت همبرگري (مثال اسلايد قبل) به ما چه مي گويد؟
اگر بخواهیم به طور ساده و تنها بر اساس شاخص همبرگر مک دونالد درمورد دو كشور آمريكا و بريتانيا داوری کنیم باید بگوییم که:
قدرت خرید مردم کشور آمریکا بیشتر از کشور بریتانیا است.
توان رقابت پذیری اقتصاد کشور آمریکا بیشتر از اقتصاد کشور بریتانیا است.
استاندارد زندگی در کشور آمریکا بیشتر از کشور بریتانیا است.
نرخ تبدیل ارز کشور آمریکا به ارز کشور بریتانیا منطقی به نظر میرسد.
يكي از موارد استفاده PPP
محاسبه شاخص ppp برابری قدرت خرید، مشخص میکند اگر تمام کشورها از یک ارز استفاده میکردند، خرید کالاها و خدمات چقدر هزینه داشتند. به بیان دیگر این شاخص نرخی است که یک ارز باید به آن مبادله شود تا قدرت خرید یک ارز دیگر را داشته باشد. برابری قدرت خرید مبتنی بر یک نظریهای اقتصادی است که بیان میکند قیمت کالاها و خدمات با گذشت زمان باید در بین کشورها برابر باشند.
مراودات تجاری در سطح بینالمللی به مردم این اجازه را میدهد با بهترین (کمترین) قیمت خرید خود را انجام دهند. با توجه به زمان کافی، این خرید مقایسهای (Comparison Shopping) منجر میشود قدرت خرید افراد مساوی یا برابر شود.
برگرفته از Wikipedia و globalfirepower.com
در آينده بيشتر به اين موضوع خواهيم پرداخت