CPU یا (Central Processing Unit) كه با آن پردازنده هم مي گوييم، جزئي از يك كامپيوتر شخصي است كه تقريبا مشخص مي كند چه نوع سيستم عاملي روي كامپيوتر قابل نصب است!
يك موضوع مهم در اين حوزه، تعداد بيت هايي است كه CPU مي تواند در يك زمان پردازش كند.
همه لپ تاپها و دسكتاپ هايي كه امروزه فروخته مي شوند، چه توسط Intel يا AMD ، مي توانند 64 بيت را همزمان پردازش نمايند. ولي پردازنده هاي قديمي تر توانايي كمتري داشتند. براي آنكه بدانيد روي ك كامپيوتر چه نوع پردازنده اي قابل نصب است بايد با سه دسته پردازنده موجود آشنا باشيد كه در كامپيوترهاي امروزي استفاده مي شوند:
1- پردازنده هاي 32 بيت كه به پردازنده هاي x86 هم معروف هستند به اين خاطر كه Intel در نام مدل قديمي ترهاي آنها از اين عنوان استفاده مي كرده است. اين پردازنده ها فقط توانايي تعامل با ويندوزهاي 32 بيت را دارند.
2- پردازنده هاي با پردازش 32 بيتي كه از دستورالعمل هاي 64 بيتي استفاده مي كنند. اين پردازنده هاي دو منظوره با عنوان پردازنده های x86-64bit شناخته مي شوند.
AMD اولین شرکتی بود که در این زمینه اقدام کرد. و تکنولوژی آن را AMD64 نام نهاد. اینتل هم با پیروی از AMD همین تکنولوژی را در پردازنده های Pentium 4 دنبال کرد و آن را تکنولوژی Extended Memory 64 یا EM64T نام نهاد.
به دلیل ماهیت دوگانه این پردازنده ها، روی کامپیوتر دارای آنها می توان هر دو ویندوز 32 و 64 بیت را نصب نمود. تمام پردازنده ها ساخته شده از سال 2007 به بعد از این نوع هستند.
3- پردازنده های 64 بیتی که اینتل آنها را برای سرورها و یا برای پی سی های قدرتمند ساخته است. در این دسته می توان به Itanium و Xeon اشاره کرد.
تفاوت ویندوزهای 32 بیت و 64 بیتی چیست؟