استفاده از تابع SUMPRODUCT براي محاسبه ميانگين وزني

عنوان مقاله:  استفاده از تابع SUMPRODUCT براي محاسبه ميانگين وزني
نوشته: محمدرضا شكري
سطح : متوسط

نرم افزار اکسل كار گرفتن ميانگين از چند سلول را بسيار آسان مي كند : براي اين كار كافيست از تابع AVERAGE استفاده کنید.

اما وقتي برخي داده ها از برخي ديگر \”وزن\” بیشتري داشه باشند چه؟ به عنوان مثال، در کلاس های درسي، ممكن است آزمون، ارزش بیشتري نسبت به تکالیف داشته باشد. در این شرایط، نیاز به محاسبه ميانگين وزنی داريد.
اگر چه اکسل تابع محاسبه ميانگين وزني ندارد، ولي تابعي دارد كه كار با آن مي تواند در اين زمينه بسيار كمك كننده باشد: تابع  SUMPRODUCT . حتی اگر شما هرگز قبلا از SUMPRODUCT استفاده نكرده باشيد، پس از مطالعه این مقاله قادر خواهید بود از آن مانند یک حرفه ای استفاده كنيد. روشي كه ما از آن استفاده مي كنيم، با تمام نسخه های اکسل و همچنين با ساير برنامه های کاربردی صفحه گسترده مانند Google Sheets سازگار است.
براي همراهي با من، مي توانيد مثال مورد استفاده را ايجاد كنيد.

آماده كردن برنامه:
به منظور محاسبه ميانگين وزني، شما حداقل دو ستون نیاز دارند. ستون اول (ستون B در مثال ما) شامل نمرات برای هر كار عملي و یا آزمون. ستون دوم (ستون C) شامل وزن . وزن بالاتر باعث اثر بیشتری بر نمره نهایی خواهد شد. وزن هر كدام از نمرات را مي توان به منزله تكرار يك عدد به تعداد بيش از يك بار در نظر گرفت كه بديهي است بر ميانگين كل اثر گذار است.

وارد كردن فرمول:

حالا که فايل برنامه آماده شد، فرمول را به سلول B10 اضافه كنيد. مانند هر فرمولي، كار را با تايپ (=) شروع مي كنيم.
حالا نخستين بخش فرمول را وارد كنيد و بعد از آن براي شروع فرمول علامت پرانتز باز قرار دهيد. اكنون فرمول شما چيزي مانند اين بايد باشد:

=SUMPRODUCT(

حالا آرگومان را به تابع اضافه كنيد. SUMPRODUCT مي تواند تا چندين آرگومان داشته باشد اما معمولا دو آرگومان دارد. بخش اول B2:B9 هستند كه شامل نمرات است:

=SUMPRODUCT(B2:B9

بخش دوم، شامل سلولهاي C2:C9 است كه شامل وزن نمرات است. براي جدا سازي آرگومانها از علامت كاما استفاده مي كنيم. بعد از آن هم با علامت پرانتز بسته به ورود آرگومان خاتمه دهيد.

=SUMPRODUCT(B2:B9, C2:C9)

حالا بخش دوم فرمول را اضافه كنيد. اين بخش مي تواند SUMPRODUCT را بر حاصل جمع وزن ها تقسيم كند. بعدا در اين مورد صحبت مي كنيم كه چرا اين كار مهم است.
براي اين كار، علامت / را براي درج عمل تقسيم و بعد تابع Sum را وارد كنيد:

=SUMPRODUCT(B2:B9, C2:C9)/SUM(

حالا آرگومان را كامل كنيد:

= SUMPRODUCT (B2: B9، C2: C9) / SUM (C2: C9)

تمام شد! حالا با زدن دكمه اينتر مي توانيد ميانگين وزني را كه در مثال ما، نمره نهایی 83.6 است به دست آوريد.

نكته:

روش ياد داده شده بالا راه بهتري نسبت به استفاده از روش سنتي انجام اين كار يعني استفاده از فرمول عريض و طويل زير است كه به دليل پراستفاده بودن به منطق نوشتن آن اشاره نمي كنم ولي كافيست بدانيد در مثال بالا به جاي تابع SUMPRODUCT بايد از فرمول زير استفاده كرد:

= (B2 * C2) + (B3 * C3) + (B4 * C4) + (B5 * C5) + (B6 * C6) + (B7 * C7) + (B8 * C8) + (B9 * C9)

و در انتها نيز حاصل را بر ( SUM (C2: C9 تقسيم كرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *